“De gode, skæve, sjove idéer har brug for lidt luft”⎮ Konteksten med Mille Maria Steffen-Nielsen Smith

Skrevet af Rasmus Vestergaard
Udgivet 26 nov, 2024

“Danmarks designformidler” – det er, hvad Design Museum Denmark kalder sig selv. Og det er en opgave, de har kastet sig over i mere end 125 år.

En af nøglepersonerne bag kulisserne er Mille Maria Steffen-Nielsen Smith, museets “Head of Communication”. Så hvordan gør man både tidløse klassikere og morgendagens talenter relevante for besøgende fra alle hjørner af verden – særligt i en tid, hvor kampen om opmærksomheden er så intens?

Svaret på det? Det får du ikke lige her. Men Mille deler heldigvis, hvordan hun holder sig selv skarp og ideerne friske i arbejdet med sit team. Det handler både om at give plads til ideerne og om at lære af hinanden. For det er i den kontekst, at hendes kreativitet og evner blomstrer.

Hvad har været et kreativt ”aha moment” for dig?

I starten af min karriere troede jeg, at hvis jeg bare gav 200% og knoklede så meget som muligt, så ville de gode idéer åbenbare sig undervejs – det måtte de jo, når jeg nu arbejdede så hårdt. Det er senere gået op for mig, at de gode, skæve, sjove og kreative idéer har brug for lidt plads og luft til at vokse i – og at mentale pauser er en forudsætning for at kunne gøre mit bedste arbejde når ambitionerne er høje.

Selvom det kan være svært i en travl hverdag, prøver jeg at finde tid til at give mit hoved lidt luft, sætte et fornuftigt loft på møder og hasteopgaver – og give de gode idéer en chance for at spire frem.

Hvordan skaber du de bedste forudsætninger for dit arbejde?

Det er enkelt: Jeg forsøger at omgive mig med gode kolleger.

En rigtig god grund til at arbejde på museer er, at man møder nogle virkelig passionerede mennesker, som er spændende at sparre med – både fagligt, men også i frokostpausen.

Det bedste ved at have gode kolleger er, at det smitter, så man også selv bliver bedre, skarpere og mere kreativ. Jeg laver klart mit bedste arbejde sammen med mit kommunikationsteam, hvor vi kaster idéer og tanker frem og tilbage indtil de er modne til at blive sendt ud i verden og få vinger.

Hvilken bog, film, sang eller person har inspireret dig meget i løbet af din karriere?

Selvom jeg elsker at læse og se film, har jeg altid fundet min primære inspiration i kunsten.

Siden jeg var barn, har kunsten været et omdrejningspunkt i mit liv. Fordi jeg voksede op i Humlebæk, hvor Louisiana ligger, havde jeg rig mulighed for at lade mig inspirere af ikoniske kunstnere som Louise Bourgeois, Henry Moore og Alberto Giacometti. I mit voksenliv kigger jeg meget mod samtidskunsten, som kan være både sær, svær og besværlig, men som også giver så meget igen.

Jeg elsker kunstnere som Emma Kohlmann, Tove Storch og Emily Gernild, men også Sarah Lucas, Mamma Andersson og Klara Kristalova.

Hvordan holder du dig skarp på dit område?

Jeg går til konferencer og talks – både på andre kulturinstitutioner, men også udenfor ’kulturboblen’, jeg sidder i flere faglige netværksgrupper, og så sparrer jeg meget med kolleger på kryds og tværs af branchen. Det kan være enormt givende at høre om andres udfordringer, løsninger, nederlag og sejre – og få lidt perspektiv på mine egne også.

I 2024 har jeg for første gang været mentor i et mutual mentoring-program. Det var virkelig spændende fordi læringen gik begge veje, og jeg lærte mindst lige så meget af min mentee, som hun lærte af mig.

Sidst, men ikke mindst holder jeg oplæg og underviser i kulturkommunikation i forskellige sammenhænge, fordi jeg tror på, at man holder sin egen faglighed skarp når man formidler den til andre.


Hvis du vil følge med i Milles arbejde, kan du gøre det på hendes LinkedIn. Og ellers smut ind på museets hjemmeside, www.designmuseum.dk.

DU VIL NOK OGSÅ KUNNE LIDE DISSE INDLÆG