Fang dine læseres følelser og fokus med AIDA-modellen

Skrevet af Rasmus Vestergaard
Udgivet 20 maj, 2023

“Du forstår mig bare!”

Kender du også det, at du taler med én, der virkelig ved, hvordan du har det? I er bare i sync. Du føler dig hørt, set og forstået. Oven i det så får du også hjælp med at løse dit problem.

Personligt virker det stærkt på mig. Det gør det nok også på dig.

Og det er dét, tekster skal gøre. Få læseren til at føle sig forstået og hørt.

Hvordan gør du så det? Jo, du kan for eksempel bruge skrivemodellen, AIDA.

AIDA-modellen hjælper dig med at skrive tekster, annoncer, salgsbreve eller reklamer, som udstråler empati, fanger læserens interesse og præsenterer en løsning på problemet. Et brugbart og enkelt værktøj til din markedsføring.

Værktøjet er blevet testet i mere end 100 år. Tilbage i 1898 udviklede E. St. Elmo Lewis AIDA-modellen, som den dag i dag bliver brugt af mange tekstforfattere og marketeers. For det er stadig en praktisk, simpel og effektiv metode til at fange læserens interesse og motivere til handling.

I denne guide skal du og jeg se nærmere på, hvordan du kan bruge den her kommunikationsmodel i dit skrivearbejde.

Så læs videre, hvis du gerne vil vide, hvordan du skriver medrivende tekster, overbeviser din læser og skaber de bedste betingelser for at kunden trykker køb.

Første skridt: forstå modellens fire elementer.

Hvad er AIDA-modellen?

Modellen består af fire trin:

  1. A for Awareness (opmærksomhed)
  2. I for Interest (interesse)
  3. D for Desire (lyst)
  4. A for Action (handling)

Ideen er, at effektiv og overbevisende kommunikation fører din læser/kunde gennem de fire trin.

Så først fanger du læserens opmærksomhed, dyrker interessen, nærer ønsket og til sidst opfodrer til handling, for eksempel at købe det pågældende produkt.

Lad mig forklare hver fase lidt mere.

Attention – Her skal du fange læserens opmærksomhed. Du skal altså bruge tid på at udforme en overskrift, der vækker nysgerrighed. Analyser, hvad der fanger dine læsere. For eksempel kan overskriften være et spørgsmål, udtrykke en overraskelse eller give et tiltrække tilbud. Læs eventuelt mit andet blogindlæg om overskrifter, der vækker interesse.

Interest – Du skal altså udtrykke forståelse for læserens problem og give læseren en grund til at læse videre. Det kan du gøre ved at beskrive problemet og give læseren et indblik, hvordan det har påvirket dig eller andre. Her kan du antyde en løsning, som du så uddyber på tredje trin.

Desire – Nu skal du dyrke læserens ønske om dit produkt, som kan løse deres problem. Det er derfor tid til, at du beskriver, hvordan dit produkt eller din service kan løse læserens problemer. Nævn funktioner og fordele ved, så du forklarer, hvorfor og hvordan problemet bliver løst. Her er social proof i form af anmeldelser og anbefalinger fra tidligere kunder oplagt at inkludere.

Action – Så skal der handles! Skriv, så læseren bliver motiveret til at klikke på knappen, udfylde formularen, ja, bare tage det næste skridt. Du skal bruge en klar og tydelig call-to-action, så læseren ikke er i tvivl om, hvad der skal ske nu.

Lad os se på en tekst, der fører læseren gennem de fire trin.

Et eksempel, der følger AIDA

Du har faktisk lige læst den her tekst, men så kan du jo se, om jeg er lykkedes med min mission.

Vi bruger min indledningen som eksempel.

Første handler det om at skabe opmærksomhed. Det gør jeg i dette tilfælde ved at bruge direkte tale. Skabe en velkendt situation. Men samtidig er der også lidt mystik i forhold til, hvad det er personen “forstår”.

Så er det tid til at følge opmærksomheden op ved at skabe interesse for dig som læser. Her forsøger jeg at tale til det velkendte. Jeg prøver at male et billede af målet, det du og jeg gerne vil opnå med en tekst.

Nu er det tid til at vække ønsket om noget. Det gør jeg ved at bringe skrivemodellen på banen. Værktøjet til at opnå målet. Og ved at nævne, at værktøjet har været brugt i 100+ år, styrker jeg dets pålidelighed.

Tilsidst skal der handles. Jeg vil gerne have, at du læser videre, så det er også det, jeg skriver. Igen oplister jeg fordelene og udbyttet, så du (forhåbentlig) er motiveret til at handle, altså læse videre i dette tilfælde.

Hvorfor skal du bruge AIDA?

Her er tre grunde:

  1. Det tvinger dig til at tænke på læseren. De tre første trin kræver, at du forstår, hvilke behov, drømme og ønsker din målgruppe sidder med. For hvis du ikke ved det, kan du ikke fange deres opmærksomhed, skabe interesse og dyrke et ønske hos dem.
  2. Du får en klar struktur for din tekst. Modellen hjælper dig med at overkomme skriveblokader. Du har fire kategorier, som du skal udfylde, og det gør det nemmere og hurtigere at få fyldt dokumentet med skarpe tekster.
  3. Du har et mål med din tekst. Du ved, hvad du skal skrive hen imod. Det hjælper dig med at holde fokus og ikke skrive en tekst, der går ud af en tangent. Et klart defineret mål, altså den ønskede handling, er det, du skriver for. Og ved at have et mål for teksten, ved du også, hvad du skal måle og evaluere på det. Efter noget tid vil du hurtigt kunne se, om teksten fungerer eller ej.

Brug kun modellen til tekster

Det er godt at kende sine begrænsninger. Og AIDA har også sine begrænsninger.

Her er 4 ting, du skal være opmærksom på:

  1. Bedst til tekster. AIDA-modellen kan være for simpel i forhold til den kompleksitet, den typiske kunderejse har. At lave annoncer til hvert trin i den tro, at læseren følger dem kronologisk vil være at skyde ved siden af. Brug bare modellen til at skrive en enkelt tekst.
  2. (For) enkel. Nogle kunderejser indeholder mere end de fire trin, som er angivet i denne model. Så brug den som et udgangspunkt og vær bevidst om dens begrænsninger. Samtidig er det ikke ensbetydende, hvad der skaber “attention” eller “desire”. Det er koncepter, som du kan arbejde ud fra.
  3. AIDA-modellen virker ikke altid. ****Det er ikke alle, der vil blive fanget ind af din overskrift. Derfor skal du nok lave flere tekster, som er målrettet bestemte behov og situationer. Hver tekst vil altså typisk blive skræddersyet en målgruppe, men andre personer vil nok også læse teksten og ikke føle sig lige så tiltrukket.
  4. Ikke oplagt til branding. AIDA kan bruges til at motivere læseren til at gøre én bestemt handling og sætte fokus på ét bestemt produkt. Men det er ikke altid brugbart, hvis du vil bygge et stærkt brand. AIDA er konverteringsfokuseret. Dens succes er antallet af konverteringer. Hvorimod en brand-building-tekst skal skabe de rette følelser og associationer til brandet, hvilket er lidt mere kompleskt at måle på.

Hvor kan du så bruge AIDA-modellen?

Du kan for eksempel bruge den til at skrive tekster til

  • Salgsbreve
  • Nyhedsbreve i din e-mail marketing
  • Opslag på sociale medier.

Fordelen ved disse typer af medier er, at de ofte har en konvertering for øje. Og her giver AIDA-modellen rigtig god mening at bruge.

Klar, parat, AIDA!

“Hvem var det, der vandt i dag? Dem, der skrev med AIDA!”

Det rimer næsten.

Nu er du klædt godt på til at skrive din næste tekst med AIDA-modellen.

God skrivelyst og del gerne dit eksempel herunder i kommentarfeltet.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DU VIL NOK OGSÅ KUNNE LIDE DISSE INDLÆG