Apple og Co. elsker “fantastic”, “amazing” og “remarkable” synonymer. Det burde du også.

Skrevet af Rasmus Vestergaard
Udgivet apr 1, 2021

Sidder du også klar, når Apple lancerer nye produkter?

Inspireret af film- og modeverdenen laver de skarpe, koreograferede præsentationer, der lovpriser de seneste opfindelser i Silicon Valley. Ja, de er mindst lige så seværdige som produkterne selv.

Cook, Federighi og hele Apple-bandet deler deres begejstring for nyt design og hurtigere processorer. Længere batteri-levetid, og kortere ventetid. Mere dit, mindre dat. Det er alt sammen meget imponerende.

Alt er nøje tilrettelagt. Vinklerne og vendingerne.

Og så er der selvfølgelig ordene. som en sprog-entusiast er det svært ikke at lægge mærke til ordene. Alt er amazing, faster, better, higher, thinner, fantastic og listen bliver ved og ved og…

Men jeg tænkte, at der måtte være noget at lære. Det er jo nøje udvalgte ord, der skal præge vores opfattelse af produkterne og særligt Apples brand.

Så lad os dykke lidt ned i synonymordbogen sammen med Cook og kompagni.

Synonymer skaber variation og tilføjer nuancer

Med hele coronasituationen blev mange firmaer tvunget til at finde digitale løsninger på fysiske begivenheder. Og det samme gjaldt for Apple.

Derfor kunne du og jeg den 10. november tune ind online til et Apple Event, hvor de lancerede deres seneste Macbooks.

I løbet af 50 minutter gav Apple-holdet en tidsforskudt salgstale. Alle manuskripterne var sømløst forenede og harmonerede med det overordnede budskab: køb vores nye Macbook.

Alle talerne forklarede features og benefits, som skulle fremhæve deres fantastiske nye produkter. Ord som amazing, incredible, bold, powerful, remarkable og compact blev delt flere gange i løbet af showet.

Frekvens for de mest brugte synonymer

Hvis du tænker, om jeg har siddet og transskriberet hele talen, så er svaret nej. Nogle har gjort det hårde arbejde, som jeg låner. Læs selv hele transskriptionen her hos Rev.

Tilbage til synonymerne.

Apple vil selvfølgelig meget gerne understrege, at deres teknologi skubber til grænserne. Derfor brugte de ord, som forstærker publikums FOMO – Fear of Missing Out.

Tim Cook brugte derfor ord som: new, more, ever og amazing.

Ord, der på en ny måde sagde, at det er det nyeste nye og det bedste af det bedste. “Creme de la technologie”.

En tredje ting jeg vil fremhæve er Apples brug af adjektiver til at tilføje nuancer. I løbet af showet siger “leap” (spring) 10 gange.

Det ville blive ensformigt, hvis de bare gentog “leap” uden at nuancere det. Så i stedet knyttede Cook og kompagni adjektiver til, som beriger ordet “leap”.

De siger for eksempel:

  • Huge leap = 3 gange
  • Monumental leap = 1 gang
  • Quantum leap = 1 gang
  • Mindblowing leap = 1 gang
  • Gigantic leap = 1 gang
  • Giant leap =1 gang
  • Major leap = 1 gang
  • Biggest leap = 1 gang

Hver variation føjer facetter til ordet “leap”. Samtidig bliver det lidt sjovere for publikum at høre på, fordi vi ikke bliver trætte af gentagelsen.

Bliv venner med din synonymordbog

Så hvad vil jeg fortælle dig med alt det her?

Jeg vil gerne have dig til tænke over, hvilke ord du bruger, og hvordan du varierer dine ord.

Hvis Tim Cook siger “fantastic” og kun “fantastic” bliver det kedeligt for dig og mig i længden. Vi bliver faktisk irriterede over, at han gentager sig selv. Vores hjerner begynder at stå af.

Så hvordan kan du (gen)vække dit publikums appetit og opmærksomhed?

Ved at holde sproget friskt og fængende. Og det gør du blandt andet ved at dykke ned i din synonymordbog.

Hvis du skal skrive på dansk, kan du hoppe ind på www.ordnet.dk eller www.synonymet.dk.

Hvis det skal være på engelsk, så er www.thesaurus.com en god ven.

Når du har skrevet din tekst, vil jeg anbefale dig at smutte forbi www.wordcounter.net. Siden gør det nemt for dig at se, hvilke ord du bruger mest.

Hvilke ord skal du så vælge? Udfordringen kan være at finde ord, som tilføjer nuancer og gør din tekst spændende at læse.

Du kan for eksempel vælge ord, som hænger sammen med en metafor i din tekst.

Skriver du om fodbold, kan du vælge ord som “sammenspil” i stedet for “samarbejde”. Og du kan tale om dit hold, fremfor dine kolleger.

For nogle bliver det her nok lige lovlig lavpraktisk. Men det er stadig vildt vigtigt, fordi det er med til at gøre kommunikationen spændende. Ord smager af noget.

Nogle sætninger må godt være lidt salte, mens andre gerne må være stærke og få farven frem i kinderne og blodet rundt i kroppen.

Og ja, selvfølgelig kan du bruge gentagelser bevidst. Det er retorisk virkemiddel, som Martin Luther King gjorde brug af med hans “I have a dream”.

Det vigtigste er bare, at du er bevidst om dit ordvalg.

Hvilke ord du skal bruge, afhænger af din målgruppe. Tilpas dit budskab, så du taler til deres følelser. Tekster skal være skrevet af mennesker til mennesker.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

DU VIL NOK OGSÅ KUNNE LIDE DISSE INDLÆG